Loading...
Spajkalne palice2022-09-24T15:23:53+02:00

STANNOL Spajkalne palice

Ustrezna spajka za vsako aplikacijo

Spajkalne palice in masivne spajkalne žice v različnih zlitinah uporabljamo v elektroniki pri valnem in selektivnem spajkanju. Stannol proizvaja veliko različnih spajk visoke čistosti, ki ustrezajo mednarodnim standardom. Stalen razvoj je Stannolova prioriteta. Razvili so posebne zlitine, ki zmanjšajo tvorbo oksidiranih nečistoč na staljeni spajki in take, ki zmanjšajo raztapljanje bakra in železa. V nadaljevanju so natančneje predstavljene te spajke in tudi drugi najpomembnejši spajkalni materiali za uporabo v elektroniki.

Celoten pregled Stannolove ponudbe bomo z veseljem predstavili osebno na sestanku.

Ecoloy – spajka brez vsebnosti svinca

Spajka brez vsebnosti svinca na osnovi čistega kositra in z dodatkom bakra ali/in srebra je primerna za vse aplikacije brez uporabe svinca v elektronski proizvodnji.

ECOLOY TSC  (Tin, Silver, Copper = kositer, srebro, baker) zlitine so dobavljive v različnih razmerjih kositra, srebra in bakra. Potrebno je izpostaviti evtektično zlitino TSC s Sn95,5Ag3,8Cu0,7, saj ima nizko tališče pri 217°C in odlično sposobnost omočanja.

TSC305 (Sn96,5Ag3,0Cu0,5) zlitina z nekoliko nižjo vsebnostjo srebra je prav tako priljubljena, saj nižja vsebnost bakra zagotavlja manj vzdrževanja.

Še ugodnejša je zlitina TSC0307 (Sn99Ag0,3Cu0,7), saj je vsebnost dragega sreba nižja, lastnosti spajke pa ostajajo skoraj na istem nivoju.

S TC zlitino (Sn99Cu1 oziroma Sn99,3Cu0,7) lahko po najnižji ceni zamenjamo svinčeno spajko v večini primerov. Glavna prednost te zlitine je, da ne vsebuje srebra, zaradi česar je cenejša. Ima  določeno tališče pri 227°C in dobro sposobnost omočanja.

Flowtin – Stannolova inovacija

Za proizvodne procese, za katere je pomembna nizka stopnja raztapljanja bakra in železa, so  v Stannolovih laboratorijih strokovnjaki razvili spajko z dodanimi mikro-aditivi. Z dodatkom majhnih količin določenih kovin dosežemo znatno zmanjšanje raztapljanja železa in bakra ter s tem prihranek pri kontroli procesa in vzdrževanju opreme (npr. daljša življenjska doba konic in spajkalnih kadi). Stannol je za FLOWTIN spajke v procesu patentiranja. FLOWTIN spajke imajo bolj finozrnato strukturo, zaradi česar je površina spoja bolj svetleča, kar predstavlja dodatno prednost v primerjavi s standardno spajko.

Primerjava različnih stopenj raztapljanja

Zamenjava konvencionalne spajke v spajkalni kadi z nadgrajeno spajko, ki vsebuje mikroaditive, je bila v preteklosti draga in časovno zamudna. Stannolov FLOWTIN UPGRADE pa je razvit tako, da omogoča hitro, enostavno in poceni zamenjavo pri vseh procesih valnega in selektivnega spajkanja, saj ni potrebna zamenjava celotnega materiala v spajkalni kadi. Prednosti dodatka aditivov pridejo do izraza tudi pri uporabi FLOWTIN spajkale žice in so dodatno opisane v besedilu pod naslovom “Spajkalna žica”.

Flowtin+ nadgradnja

Flowtin+ je spajka z dodatkom mikro-aditivov. Združuje prednosti FLOWTIN-a (nizka stopnja izluževanja bakra) in dodatno znižuje stopnjo oksidacije spajke. S tem zmanjšuje tudi nabiranje nečistoč  (penastih oksidov, žlindre) na površini staljene spajke pri procesih valnega in selektivnega spajkanja pri temperaturah od 260°C do 270°C. FLOWTIN+ je razvit in optimiziran za spajkanje v procesih brez dušikove atmosfere. Oksidacija kositra je znatno znižana, zato je posledično nabiranje nečistoč na vrhu staljene spajke dosti manjše. Uporaba FLOWTIN+ pripomore k znižanju stroškov vzdrževanja in spajkalnega procesa ter materiala.

SN100C® Industrijski standard brez vsebnosti srebra

Tudi SN100C® je spajka brez vsebnosti srebra z dodanimi mikroaditivi. Zaradi njene odobritve in uporabe v mnogih procesih valnega in selektivnega spajkanja je SN100C® spajka postala po celem svetu sprejet industrijski standard.  Uveljavljena je tudi pri HASL- opremi za proizvodnjo tiskanih vezij.  Osnovni zlitini Sn99,3Cu0,7 sta dodana nikelj in germanij v majhnih količinah. Ker zlitina ne vsebuje srebra, je cenovno ugodna. Dodatek niklja in germanija zniža stopnjo raztapljanja bakra in nabiranja nečistoč na površini staljene spajke. Spajko je patentiralo podjetje NIHON PUPERIOR, STANNOL pa jo je licenciral in s tem omogočil svojim strankam vse variacije te spajke v zagotovljeni STANNOL kakovosti. Na voljo so tudi različne spajkalne žice s to zlitino.

Stratoloy, Stannoloy, WSL3

STRATOLOY in STANNOLOY sta svinčeni spajki izredno visoke čistosti, ki sta proizvedeni le iz prve taline izredno čistih kovin. V spajki se v nadaljnjih postopkih čiščenja dodatno odstrani še nekovinske nečistoče. Meje dovoljenih nečistoč so daleč pod maksimalnimi definiranimi vrednostmi, ki so določene z ISO EN 9453:2006 standardom. Zaradi visoke čistosti kovin je hitrost oksidacije nižja in količina nečistoč, ki jih povzročajo oksidi, manjša. Spajka je primerna za valno in selektivno spajkanje.

WSL3 spajka ima dodane še aditive proti oksidaciji, kar omogoča njeno uporabo pri višjih temperaturah tako v statičnih spajkalnih kadeh kot v strojih za valno spajkanje.

Masivna spajkalna žica

Te žice so med drugim uporabne tudi za dopolnjevanje spajke v spajkalnih kadeh in strojih za selektivno spajkanje. Masivne spajkalne žice so dobavljive v različnih zlitinah, premerih in velikosti navitja. 

Laboratorijska analiza spajke

Stannol svojim strankam nudi periodični monitoring kakovosti spajke. Analiza in ocena kakovosti  oziroma nečistoč se izvaja v njihovih laboratorijih. Več o tem z veseljem predstavimo na osebnem sestanku.

Sestava spajk – zlitine

Vse zgoraj omenjene zlitine brez vsebnosti svinca so dobavljive tudi v različici brez bakra. Različice brez bakra so včasih potrebne za vzdrževanje vsebnosti bakra oziroma za zmanjšanje vsebnosti bakra v spajki, ki se uporablja v spajkalnih strojih. Zlitine, navedene v tabeli, predstavljajo le delček vseh spajk, ki jih nudi Stannol. Vse ostale pa so na voljo po naročilu. Za nekatere zlitine je določena minimalna količina za naročanje.

Tehnični izrazi

TSC & SAC: Obe kratici se nanašata na zlitino kositer-srebro-baker. Kratica TSC (Tin Silver Copper) ima svoj izvor v angleščini, kratica SAC pa v latinščini (Stannum Argentum Cuprum).

Flowtin ali Flowtin+: Flowtin je bil razvit z namenom zmanjšanja stopnje raztapljanja bakra pri visokih temperaturah, Flowtin + pa zmanjšanju količine nečistoč na površini staljene kovine pri nizkotemperaturnem spajkalnem procesu.

Evtektičnost: Zlitina je evtektična, ko ima definirano tališče; na primer TSC s tališčem pri 217°C. Neevtektične zlitine se talijo v določenem temperaturnem območju; na primer TSC305 med 217°C in 220°C.

Standard: Standard definira med drugim tudi poimenovanje zlitine. V nekaterih primerih  se poimenovanje dejanske zlitine razlikuje od poimenovanja po standardu. Na primer zlitina Sn99Cu1, kot jo poimenuje standard, ima dejansko sestavo Sn99,3Cu0,7.

SORODNA VSEBINA IN KATALOGI

NE SPREGLEJTE

KATALOGI

Go to Top

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/abtehnik/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420